Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Baby’s ook dik door weinig beweging

24/04/2014

Niet alleen pubers en volwassenen, maar ook baby's en peuters krijgen te weinig lichaamsbeweging en te veel calorierijke voeding.

Dat constateert Lucy Smit, voorzitter van de AJN (Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland). Smit maakt zich grote zorgen over het veelvuldige gebruik van kinderzitjes als Maxi-Cosi's en gemaksproducten als 'pyjamapapjes' voor het slapengaan.

Uitdaging
Volgens Smit is het bestrijden van obesitas op dit moment 'een van de grootste uitdagingen' van de jeugdgezondheidszorg, waartoe ook de consultatiebureaus behoren. 'Waar we vroeger hamerden op het voorkomen van gewichtstekort, zijn we nu vooral bezig met het voorkomen van overgewicht.' Veel ouders zijn zich er volgens Smit onvoldoende van bew'Baby's horen genoeg tijd in de box of op een boxkleed door te brengen om met hun beentjes te zwaaien of op hun zij te leren rollen. Iets wat ze nauwelijks kunnen als ze vastzitten in een Maxi-Cosi, wippertje of zo'n kuipje.'

Voeding
Ook moeten baby's en peuters niet wennen aan te veel voeding of te veel calorierijke voeding, vindt de voorzitter van de AJN. 'Sommige producten, zoals dat zogenaamde 'pyjamapapje', worden zo in de markt gezet dat ouders denken dat kinderen niet meer zonder kunnen. Maar jonge kinderen kunnen veel beter pap uit een bord met een lepel eten. Dat zorgt ervoor dat ze sneller een gevoel van verzadiging krijgen.

 Bron: AD

Terug naar het nieuwsoverzicht