Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Vitamine A in dieet zwangere bepalend voor afweer later

25/03/2014

Te weinig vitamine A binnenkrijgen tijdens de zwangerschap leidt waarschijnlijk tot een verminderde afweer bij de nakomelingen , wanneer die volwassen zijn.

In het artikel in Nature beschrijven de onderzoekers in de groep van Reina Mebius van VU medisch centrum in Amsterdam in samenwerking met binnen- en buitenlandse onderzoeksgroepen hoe vitamine A in het embryo de ontwikkeling van lymfeklieren beïnvloedt. Juist lymfeklieren staan centraal in het afweersysteem en zijn essentieel om een afweerreactie te initiëren en te coördineren. Uit het onderzoek blijkt dat bij drachtige muizen een te lage inname van vitamine A door de moeder in de embryo's leidt tot een verstoorde ontwikkeling van de lymfeklieren. Doordat die klein blijven, krijgen volwassen dieren te maken met een sterk verminderde werking van het afweersysteem.

Dieet en afweer
Dit onderzoek geeft inzicht in het effect van het dieet van een zwangere vrouw op de ontwikkeling en werking van het afweersysteem in haar nakomelingen, ook als deze volwassen zijn. Het is dus niet zo dat bij een goed voedingspatroon van de zwangere moeder er een probleem zal zijn bij de ontwikkeling en functioneren van de afweer van haar nakomelingen. Maar het is voorstelbaar dat van zwangere vrouwen met dieet waarin weinig tot geen vitamine A zit, het afweersysteem van haar nakomelingen al bij voorbaat een achterstand hebben. Een tekort aan vitamine A tijdens de zwangerschap speelt vooral in gebieden met ondervoeding.

Bron: VUmc

Terug naar het nieuwsoverzicht