Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Prematurenvoeding geeft betere groei

20/03/2014

Prematuur geboren kinderen die worden gevoed met extra eiwitten, vitaminen en mineralen (postdischarge voeding) ontwikkelen minder vetweefsel en hebben een betere botaanmaak dan te vroeg geboren kinderen die normale voeding krijgen.

Dit zorgt op latere leeftijd mogelijk ook voor een kleinere kans op diabetes of hart- en vaatziekten. Dit zijn conclusies uit het promotie onderzoek van arts-onderzoeker Monique van de Lagemaat. Uit haar onderzoek blijkt dat te vroeg geboren kinderen die aangepaste voeding krijgen even snel groeien als te vroeg geboren kinderen die normale voeding krijgen.Met als verschil dat er een minder aanmaak is van vetweefsel en een hogere botaanmaak plaats vindt. Ook zorgt deze groei er mogelijk voor dat er op latere leeftijd een verlaagde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes is. Er loopt inmiddels aanvullend onderzoek naar de effecten van deze aangepaste voeding op lange termijn.

Monique van de Lagemaat promoveert 21 maart 2014 aan VUMC op haar proefschrift ‘The effects of postdischarge nutrition on growth, body composition, and bone development of preterm infants’

Bron: VUmc

Terug naar het nieuwsoverzicht