Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Standaard check op gebruik energiedrankjes

18/03/2014

Tieners die zich bij huis-, kinder- of schoolarts melden met hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten moeten voortaan standaard gecontroleerd worden op het gebruik van energiedrankjes.

Dat stellen de Nederlandse vereniging van kinderartsen (NVK) en GGD Nederland bij RTL Nieuws. De organisaties denken dat deze klachten worden veroorzaakt door het drinken van energiedrankjes.  Raymond Gianotten, directeur Nederlandse vereniging Frisdranken Waters en Sappen, zei bij RTL namens de energiedrankproducenten: 'Energiedrank is niet gevaarlijk, maar overdaad schaadt. Dat geldt voor alles wat je te veel eet en drinkt. Er worden voorbeelden aangehaald van jongeren die vijf blikjes per dag drinken. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat deze hoeveelheden niet gezond zijn.'

Kritiek
De energiedrankjes zijn al jaren onderwerp van kritiek. Het Voedingscentrum adviseert kinderen boven de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven het advies niet meer dan 1 blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 zouden het helemaal niet moeten nemen, stelt het centrum. De GGD hield eerder al eens een pleidooi om de energydrinks uit de schappen te weren.

Huisartsen, kinderartsen en schoolartsen moeten voortaan standaard vragen of er energiedrankjes in het spel zijn als kinderen zich melden met hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag, obesitas en maagklachten. Dat zeggen de Nederlandse vereniging van kinderartsen (NVK) en GGD Nederland tegen RTL Nieuws. Ze denken dat met name deze gezondheidsklachten kunnen worden veroorzaakt door het drinken van energiedrankjes.

De afgelopen tijd zijn verschillende gevallen bekend geworden van kinderen met ernstige gezondheidsklachten waarbij energiedrankjes een duidelijke rol speelden, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Kinderarts Rolf Pelleboer van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK): “Een meisje van 15 jaar kwam in het ziekenhuis binnen met geelzucht. Kinderartsen hebben wekenlang allerlei onderzoeken gedaan, maar konden geen oorzaak vinden. Uiteindelijk bleek dat ze 5 blikjes energydrank dronk. Toen ze daarmee ophield waren de klachten weg. Dit was voor ons een eyeopener.”
Volgens de kinderartsen houden artsen nu nog onvoldoende rekening met de mogelijkheid dat energiedrankjes de oorzaak zijn van ernstige gezondheidsklachten. “Een standaard check op energiedrankjes zorgt ervoor dat we de klachten eerder kunnen stoppen en er geen onnodige onderzoeken nodig zijn”, aldus Pelleboer.

‘Energiedrankjes zijn verslavend’
Ook de schoolartsen van de GGD’s kennen de voorbeelden. Directeur van GGD Nederland Huga Backx zegt: “Energiedrankjes zijn verslavend. Ze zijn niet onschuldig en kunnen allerlei gezondheidsproblemen geven zoals  overgewicht, onrustig gedrag, vermoeidheid, hartkloppingen. Ze zijn gevaarlijk.” Een schoolarts uit Groningen meldt bijvoorbeeld: “Een jongen van 14 jaar klaagt over slecht slapen en vermoeidheid. Hij heeft ook een verhoogde hartslag in rust. Bij navraag bleek hij 3-4 blikjes Redbull per dag te drinken. Na het advies te stoppen met het drinken van Redbull bleken de klachten te verdwijnen.”

‘Energiedrankjes niet gevaarlijk’
Raymond Gianotten, directeur Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen waar ook de producenten van energiedrankjes onder vallen: “Energiedrank is niet gevaarlijk maar overdaad schaadt. Dat geldt voor alles wat je teveel eet en drinkt. Er worden voorbeelden aangehaald van een meisje van 16 jaar dat 32 blikjes energiedrank per dag drinkt en jongeren die 5 blikjes per dag drinken. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat deze hoeveelheden niet gezond zijn. Het Voedingscentrum raadt daarom jongeren tussen de 13 en 18 jaar aan maximaal 1 energiedrank per dag te drinken.”

Bron: RTL

Terug naar het nieuwsoverzicht