Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Gezond eetpatroon zwangere tegen vroeggeboorte

07/03/2014

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap een gebalanceerde voeding gebruiken van fruit, groente, granen en vis

en daarnaast water drinken hebben een significant lagere kans op een te vroeg geboren baby, dan vrouwen die er andere voedingsgewoonten op na houden, zoals een voeding met veel zout, zoet en snacks, etc. Een traditioneler eetpatroon met gekookte aardappels, vis en gekookte groente verkleint eveneens het risico op een vroeggeboorte. Deze suggestie komt naar voren in een Noorse cohortstudie deze week gepubliceerd in het British Medical Journal.

Mother and Child Cohort Study
De onderzoekers verzamelden tussen 2002 en 2008 gegevens van 66.000 vrouwen uit de Norwegian Mother and Child Cohort Study. Gekeken werd naar vroeggeboorte, voedingsgewoonten en leefstijl. 3505 vrouwen (5,3%)bevielen te vroeg, waarbij vroeggeboorte werd gedefinieerd als een geboorte tussen de 32e en 37e week van de zwangerschap. Een vroege geboorte is geassocieerd met een grotere kans op ziekte op korte of langere termijn. Ook draagt het sterk bij aan de sterftekans van de baby. Factoren die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden (confounders) zoals de leeftijd van de moeder, eerdere vroeggeboortes of opleidingsniveau werden in de resultaten uitgesloten.

Voedingsadviezen
De onderzoekers benadrukken dat hun bevindingen niet causaal zijn. Het eten van gezonde voeding weegt zwaarder, dan het vermijden van ongezonde voeding. Wel raden ze (para)medici aan om bij zwangeren meer aandacht te besteden aan voedingsadviezen die leiden tot meer inname van gezonde producten als groente, fruit, granen en het drinken van water.

Bron: Science Daily

Terug naar het nieuwsoverzicht