Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Voordelen borstvoeding overschat?

27/02/2014

Eerder aangetoonde voordelen van borstvoeding bij andere studies zijn mogelijk veroorzaakt door verschillen in afkomst van proefpersonen.

Dit wordt geconcludeerd door onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Social Sience & Medicine. De conclusie zijn gebaseerd op gegevens van de Nation Longitudinal Survey. De onderzoekers analyseerden de ontwikkeling van 8.237 kinderen die werden geboren in 1979 en van hun babytijd tot volwassenheid worden gevolgd. Er werd onderzocht wat de invloed is van babyvoeding op gezondheids- en intelligentiekenmerken zoals hun BMI, hun gewicht, intelligentie, wiskunde vaardigheden en de eventuele ontwikkeling van hyperactiviteit en astma.

Broertjes en zusjes
In eerste instantie leken de kinderen die als baby borstvoeding hadden ontvangen iets gezonder dan proefpersonen die flesvoeding hadden gekregen, net als in eerdere studies naar de effecten van babyvoeding. Dit inzicht veranderde door te kijken naar broertjes en zusjes waarvan één borstvoeding had gekregen en de ander flesvoeding maar wel in hetzelfde gezin waren opgegroeid. Bij deze groep bleken er nauwelijks verschillen in gezondheid en intelligentie te zijn ontstaan. De ontwikkeling van astma bleek zelfs vaker voor te komen bij kinderen die borstvoeding hadden ontvangen. Volgens hoofdonderzoekster Cynthia Colen is ‘heeft de omgeving waarin deze kinderen opgroeien een positieve uitwerking op hun gezondheid en intelligentie op de lange termijn. Dit effect wordt in veel studies mogelijk ten onrechte gekoppeld aan borstvoeding’.

Bron: Science Direct en Ohio State University

Terug naar het nieuwsoverzicht