Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Aanpak overgewicht op middelbare school kan beter

29/10/2007

Het voedingsaanbod op middelbare scholen kan veel beter. Verbeteringen in het aanbod kunnen bijdragen aan vermindering van overgewicht bij de jeugd. Dit blijkt uit de eerste landelijke enquête naar de preventie van overgewicht op middelbare scholen in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Aanpak overgewicht op middelbare school kan beter

Bijna 90% van de middelbare scholen heeft een frisdrankautomaat en 77% heeft een snoepautomaat. Het productaanbod is overwegend calorierijk. In veel gevallen heeft de directie invloed op het aanbod. Toch verwacht slechts een kwart van de scholen in het komende half jaar het voedingsaanbod aan te passen. Ook de omgeving van de school is van belang. Driekwart van de scholen is gevestigd op minder dan 1 km afstand van een supermarkt, snackbar of tankstation. En op ongeveer de helft van de scholen mogen scholieren tijdens tussenuren en pauzes het schoolterrein verlaten. Slechts één op de drie scholen geeft buiten het reguliere onderwijs aandacht aan het thema overgewicht. Op 13% van de schoollocaties zijn er richtlijnen voor signalering, advisering en hulpverlening voor kinderen met overgewicht. De meeste scholen denken wel in de toekomst meer aandacht te besteden aan overgewicht. Gezien de verwachte toename van overgewicht onder jongeren in Nederland is het van belang dat deze voornemens in praktijk worden gebracht. In de aanpak tegen overgewicht kunnen gemeenten en GGD?en de scholen ondersteunen.
De nationale enquête ?Overgewichtpreventie in het voortgezet onderwijs? 2007 werd ingevuld door ruim 500 schoollocaties. Er is informatie verzameld over het aanbod in de automaten en kantine, schoolplein- en omgeving, educatie in het reguliere onderwijsprogramma, projecten en het gezondheidsbeleid. Maatregelen op elk van deze gebieden kunnen bijdragen aan het tegengaan van overgewicht bij de jeugd.

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Terug naar het nieuwsoverzicht