Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Waarom ‘je bord leeg eten’ niet goed voor je is

25/02/2014

Uit onderzoek in het tijdschrift Pediatrics blijkt dat ruim twee-derde van de Amerikaanse ouders hun kinderen nog steeds aansporen hun bord leeg te eten.

Ook, of misschien juist, tegen kinderen die medisch gezien overgewicht hebben. Wetenschappers onderzochten waarom ouders, met alle kennis die we nu hebben over obesitas en de gevolgen van overgewicht, dit nog steeds doen? In de studie zijn 2200 Amerikaanse kinderen en hun ouders onderzocht en de conclusie is dat door het ‘eet je bord leeg’-principe kinderen hun interne signalen van honger hebben en vol zijn niet goed meer konden interpreteren.

Ouders van pubers
Het onderzoek wees uit dat ouders van pubers zich vooral toeleggen op het controleren van de voedselinname. Ouders met kinderen met overgewicht leggen hun kinderen meer restricties op, ouders met te magere kinderen voerden de druk juist op om hun kind meer te laten eten. Dat lijkt een verstandige keuze, maar zorgt er volgens de onderzoekers voor dat kinderen wat voeding betreft geen eigen besef hebben van hun inname en dat ook niet leren.

Misschien kunnen ouders hun kinderen beter kleine hoeveelheden eten voorzetten, en als ze nog honger (of trek) hebben als het bord leeg is eventueel wat extra.

Bron: HP de Tijd

Terug naar het nieuwsoverzicht