Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Eén op de vijf tienermeisjes obsessief bezig met gezond eten

19/02/2014

‘Healthy is the new skinny’, wordt ook wel gezegd.

De ongezonde producten zijn naar de prullenbak verbannen en gezonde producten staan op de voorgrond. Dat dit leeft onder tienermeiden laten de cijfers zienvan deonline enquête van Girlscene.nl in samenwerking met Stichting Human Concern, centrum voor eetstoornissen. Uit de enquete kwam naar voren dat onder meer dan 500 meiden rond de 18 jaar 21,5% aan geeft in paniek te raken als ze aan het einde van de dag bedenken dat ze niet genoeg gevarieerde of waardevolle voedingsstoffen hebben binnengekregen. Het obsessief bezig zijn met gezond eten heeft veel invloed op hun leven. Een kwart vindt op vakantie gaan een hoge drempel omdat ze dan niet beschikken over het gezonde voedsel wat ze thuis hebben en 18,5% gaat zelfs liever niet naar feestjes zodat ze niks opgedrongen krijgen wat ongezond is.

Joke Wijnen, GZ Psycholoog van Stichting Human Concern: “Het maakt niet uit welke naam het beestje krijgt: net als in de behandeling van cliënten met een eetstoornis is het van groot belang te onderzoeken waar deze obsessie met (gezond) voedsel en dus sterke controlebehoefte vandaan komt. In de behandeling van eetstoornissen is het niet louter van belang te streven naar een gebalanceerd (i.p.v. rigide) eetpatroon en te kijken naar de mate waarin deze obsessie een goede kwaliteit van leven in de weg staat. Het is ook van belang het gevoel van controle in eigen handen te leren houden i.p.v. deze te koppelen aan een focus op gezond eten of gewicht: dat maakt namelijk uiteindelijk dat je je gevangen voelt in je obsessie … en minder en minder controle zult ervaren”. 

Lijnen is passé
Diëten is verleden tijd onder tienermeiden. Een ruime meerderheid let nooit of zelden op de lijn. 70,8% heeft nog nooit gebraakt om overmatig te compenseren, echter heeft meer dan een kwart dit wel eens geprobeerd. Hoewel de meeste meiden niet aan lijnen doen, heeft 37,8% vaak of altijd last van eetbuien. Slechts één op de vijf meiden heeft nooit last van eetbuien.

Ontevreden
De gezondere levensstijl staat niet gelijk aan een positief zelfbeeld. 67,2% van de tienermeisjes vindt het moeilijk om haar lichaam te accepteren en meer dan de helft voelt zich vaak of altijd te dik.Slechts 1,5% heeft geen moeite met haar lichaam. Een ruime meerderheid zegt dat uiterlijk en gewicht van grote invloed zijn op hun zelfvertrouwen.

Sporten en gezond eten
In plaats van lijnen, letten tienermeisjes op hun eten en duiken de sportschool in om af te vallen. De helft zegt vaak of altijd te bewegen om af te vallen en 47% beperkt de hoeveelheid voedsel om een beter figuur te krijgen.

Bron: HumanConcern

Terug naar het nieuwsoverzicht