Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Opvoedstijl speelt rol bij overgewicht kind

11/02/2014

Ouders spelen een belangrijke rol in het ontstaan van overgewicht bij kinderen, zo blijkt ook uit dit promotieonderzoek.

Ouders van kinderen met overgewicht zien vaak niet dat hun kind overgewicht heeft en ze ervaren meer problemen in het opvoeden van hun kinderen. Kinderen die zowel strikt als betrokken worden opgevoed (autoritatieve manier van opvoeden) eten gezonder, zijn actiever en hebben een lager gewicht.

Triple P
Verder werd een interventie om verdere gewichtstoename bij kinderen met overgewicht te voorkomen (Lifestyle Triple P) geëvalueerd. Deze interventie is gebaseerd op het Positief Pedagogisch Programma (Triple P) en gericht op ouders van 4-8 jarige kinderen met overgewicht. De helft van de zesentachtig deelnemende gezinnen ontving de interventie, bestaande uit groepssessies en individuele telefonische sessies met drie thema’s: opvoeding, voeding en beweging. De controlegroep ontving alleen brochures over de thema’s. De interventie liet positieve effecten zien op gedragingen van zowel kinderen als ouders, bijvoorbeeld frisdrank consumptie. De interventie bleek echter niet effectief wat betreft het verminderen van verdere gewichtstoename.

Drs. Sanne M.L.P.Gerards promoveert 12 februari op haar proefschrift met de titel ”Childhood obesity prevention; Rationale, implementation and effectiveness of the Lifestyle Triple P intervention”aan de Universiteit Maastricht.

Bron: Universiteit Maastricht
Terug naar het nieuwsoverzicht