Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Gezond leven essentieel tijdens vroege zwangerschap

24/01/2014

Generation R study toont aan: verstoorde groei in eerste fase zwangerschap leidt tot ongezondere kinderen. Uit de studiegegevens blijkt dat kinderen met een groeivertraging in het begin van de zwangerschap meer kans hebbenop obesitas en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Groeivertraging
Vaak komen zwangeren , na 12 weken zwangerschap, in aanraking met de zorg en controles. Hierbij is de gedachte dat in het eerste trimester een zwangerschap nog kan mislukken en het eerste trimester een veilige periode is voor de foetus. Eerder liet Generation R al zien dat het eerste trimester van de zwangerschap allerminst een veilige periode is. Verschillende factoren bij de moeder, zoals overgewicht, roken en bloedarmoede kunnen de ontwikkeling van de foetus in het eerste trimester al beïnvloeden. Daarnaast bleek dat een suboptimale groei in het eerste trimester het risico op geboortecomplicaties verhoogd.

Vervolgonderzoek toont nu aan dat een groeivertraging in de eerste fase van de zwangerschap ook tot ongezondere kinderen leidt. De onderzoeksresultaten laten zien dat de allereerste fase van de zwangerschap, waarin in Nederland weinig controles worden uitgevoerd, eigenlijk een heel belangrijke fase is die bepalend kan zijn voor gezondheid op latere leeftijd.

Pleidooi voor meer controles
Prof. Vincent Jaddoe, kinderarts-epidemioloog, en onderzoeksleider van Generation R, leidde het onderzoek. Hij pleit er dan ook voor om de zwangerschapscontroles in het eerste trimester te optimaliseren. De bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Bron: Erasmus MC

Terug naar het nieuwsoverzicht