Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Fragmenten van koemelkeiwit bieden mogelijk perspectief tegen koemelkallergie

28/11/2013

Deze promotiestudie laat zien dat behandeling met eiwitfragmenten van koemelk perspectief biedt voor de behandeling van koemelkallergie.

Promovenda Laura Meulenbroek onderzocht welke fragmenten van een koemelkeiwit geschikt zijn voor een mogelijke behandeling van mensen met koemelkallergie. Vervolgens testte zij deze fragmenten in een muismodel met koemelkallergie. Zowel de behandeling om koemelkallergie te voorkomen als de behandeling om koemelkallergie te genezen, bleken de allergische reacties te verminderen. Het effect van de behandeling bleek versterkt te worden door de combinatie met een mix van niet-verteerbare oligosacchariden.

Immunotherapie
Uit onderzoek naar andere allergieën is bekend dat immunotherapie, blootstelling aan oplopende hoeveelheden van het allergeen, de tolerantie kan vergroten. Door die blootstelling kunnen echter ook allergische reacties ontstaan. Door een fragment van het allergeen te gebruiken, kan dit probleem worden voorkomen. Het fragment moet dan klein genoeg zijn om geen allergische reacties te veroorzaken, maar groot genoeg om de tolerantie te bewerkstelligen.

Bron: Universiteit Utrecht

Laura Meulenbroek promoveert  9 december 2013 op haar proefschrift Building Tolerance: T cell epitopes as a treatment for cow's milk allergy.

Terug naar het nieuwsoverzicht