Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Groei te vroeggeborenen verloopt anders

19/11/2013

Kinderen die te vroeg geboren zijn (voor de 37ste zwangerschapsweek) groeien volgens een ander patroon dan kinderen die op tijd zijn geboren.

Ze moeten daarom niet, zoals de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO wil, beschouwd worden als op tijd geborenen. In deze promotiestudie zijn op basis van een omvangrijk gegevensbestand groeidiagrammen voor mild en ernstig vroeggeboren kinderen ontwikkeld.

Inhaalgroei
In het eerste jaar vindt er beperkte inhaalgroei plaats en dit compenseert niet helemaal de gevolgen van vroeggeboorte.  Dat geldt voor te vroeg geboren kinderen met en zonder groeivertraging bij de geboorte. Wel zorgt groeivertraging bij de geboorte voor een twee keer hoger risico op een ontwikkelingsachterstand. Om de groei goed te monitoren, pleit promovenda Bocca-Tjeertes ervoor om aangepaste groeidiagrammen te gebruiken en om de groei steeds te verbinden met de individuele geboortegegevens.

Bron: UMCG 

Inger Bocca-Tjeertes, Universitair Medische Centrum Groningen promoveert 20 november op haar proefschrift ‘Growth of Preterm-born Children’

Terug naar het nieuwsoverzicht