Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Soja goed bij familiaire hypercholesterolemie

24/10/2007

Het vervangen van dierlijke producten door sojaproducten verlaagt het cholesterolgehalte van kinderen met familiaire hypercholesterolemie (FH). Oostenrijks onderzoek, gepubliceerd in British Journal of Nutrition, laat dit zien.

Soja goed bij familiaire hypercholesterolemie

De 16 kinderen in dit kleinschalige onderzoek hadden FH en waren gemiddeld negen jaar. Gedurende drie maanden volgden ze een klassiek cholesterolverlagend dieet dat resulteerde in een daling van het LDL-cholesterolgehalte met bijna 12%. Ook het totale cholesterolgehalte daalde met ruim 12%. In de tweede fase van het onderzoek ? eveneens drie maanden ? werd de kinderen (en hun ouders) opgedragen dagelijks dierlijke producten zoals zuivelproducten, te vervangen door sojaproducten. De hoeveelheid soja-eiwit kwam daarmee op 0,25 tot 0,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Opmerkelijk was dat hierdoor zowel het totale cholesterol als het LDL-cholesterol verder daalden. Het totaal cholesterol daalde nog eens extra met bijna 8%, het LDL-cholesterol met ruim 6%.
Uit een enquête die de kinderen tijdens het onderzoek hebben ingevuld, blijkt dat ze sojaproducten lekker vinden, wat gunstig is voor het volhouden van het dieet. Volgens de onderzoekers is het een goed idee sojaproducten in te passen in een cholesterolverlagend dieet bij de behandeling van kinderen met FH.

Bron: British Journal of Nutrition (2007)

Terug naar het nieuwsoverzicht