Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Suikers in dranken maken kinderen echt dik

02/10/2013

Janne de Ruyter bewijst in haar promotieonderzoek definitief dat het wegnemen van suikerhoudende dranken kinderen minder dik maakt.

Zij onderzocht of kinderen dik worden van dranken met suiker. Dat lijkt vanzelfsprekend: kinderen die veel frisdrank drinken, zijn inderdaad dikker. Maar dat kan ook komen omdat ze meer chips en patat eten, minder bewegen en meer tv kijken. Waarom zou je van sinaasappelsap wel dik worden en van een sinaasappel met evenveel suiker niet? Het vermoeden was dat suikers in vloeibare vorm ongemerkt naar binnen glijden en geen vol gevoel geven, maar wetenschappelijk stond dat niet vast.

De Ruyter en haar collega’s gaven 300 kinderen anderhalf jaar lang dagelijks 1 blikje suikervrije limonade en 300 andere kinderen limonade met suiker. Dit blikje kwam in plaats van het drinken dat ze toch al meekregen naar school, dus ze kregen door het onderzoek niet méér suiker binnen dan voorheen. De kinderen die suikervrije limonade kregen, namen gemiddeld 1 kilogram minder in gewicht toe dan kinderen die suikerhoudende limonade kregen. Ook waren kinderen die suikervrije limonade dronken minder in lichaamsvet toegenomen dan de kinderen die suiker hadden gedronken. De suikervrije limonade gaf geen hongergevoel, ze voelden zich na het drinken van suikervrije limonade even ‘vol’ als na gewone limonade met suiker. Dat verklaart waarom ze op suikervrij minder aankwamen; ze gingen er niet meer door eten en misten dus calorieën uit suiker.

Kraanwater
De Ruyter en haar collega’s hebben met deze uitkomst een goed argument om op te treden tegen suikerhoudende dranken. Zij raden aan om kraanwater in plaats van light limonade te drinken, ook omdat het beter is voor het milieu en de tanden. Zowel light als gewone dranken bevatten namelijk zuur waar tandglazuur in oplost. De onderzoekers pleiten ervoor om zo vroeg mogelijk met water te starten, dus zodra kinderen overstappen van fles en borstvoeding naar iets anders.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

In het DRINKSymposium: ‘Suiker, light of water?’ op 3 oktober van 10:00- 12:30 (voorafgaand aan de promotie) bespreken beleidsmakers en experts hoe suikerhoudende dranken verbannen kunnen worden uit de omgeving van kinderen. Belasting op frisdrank of uitsluitend water op kinderdagverblijven?

Terug naar het nieuwsoverzicht