Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Lengte moeder mogelijke voorspeller voor groei kind

24/09/2013

De lengte van de moeder is mogelijk geassocieerd met het geboortegewicht en de groei van haar kinderen op alle leeftijden.

Dit is een van de conclusies die betrekking heeft op de belangrijke effecten van voeding tussen generaties en gepresenteerd tijdens het IUNS 20e International Congress of Nutrition (Granada).

Tijdens het congres werden uitkomsten van het COHORTS-project gepresenteerd. De studie in 2008 gestart met als doel het analyseren en publiceren van conclusies over waarnemingen van vijf grote geboortecohorten in Brazilië, Guatemala, India, de Filippijnen en Zuid-Afrika.

Drie generaties
De onderzoekers beschikten over informatie van drie generaties. Hieruit bleek ook dat de lengte van de moeders, die in veel gevallen erg kort was door ondervoeding tijdens hun eigen jeugd, ook sterk voorspellend is voor dwerggroei bij hun kinderen op tweejarige leeftijd. Ook bij de derde generatie werden dergelijke resultaten gevonden.

Duizend dagen
Deze resultaten ondersteunen volgens de onderzoekers de ‘duizend dagen’ theorie. Hierin wordt het belang van een adequate voeding vanaf het begin van de zwangerschap tot de tweede verjaardag van het kind benadrukt.

Bron: VoedingNu

Terug naar het nieuwsoverzicht