Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

‘Jonge ouders willen geen gezeur aan tafel’

17/09/2013

Veel ouders beseffen prima dat groente eten belangrijk is maar willen geen gezeur aan tafel. Een van de reacties uit de zaal tijdens het Nationaal Groentecongres “Broccoli voor beginners” op 12 september.

Tijdens deze dag werd  duidelijk dat de inname van groente door jonge kinderen nog steeds laag is. Slechts 1 op de 5 peuters (2-3 jaar) haalt de ondergrens van 50 gram groenten per dag. Bij de kleuters van 4 en 6 jaar is dit slechts 1 op de 200 die de ondergrens van 100 gram groenten per dag haalt. Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag van Wageningen University verklaart dit als volgt: ‘In tegenstelling tot fruit willen groenten niet gegeten worden’. Astrid Smeets-Postma van het Voedingscentrum trok de parallel tussen het leren eten van groente en het leren fietsen. Ook hierbij moeten kinderen begeleid worden, reik ouders daarom handvatten aan.

Smaakontwikkeling
‘De smaakontwikkeling van een kind begint al in de baarmoeder. Voor zijn geboorte leert een kind dus al aan de smaak van groenten te wennen’, aldus Koen Joosten, kinderarts aan het Erasmus MC-Sophia en voorzitter van het Platform Gezonde Voeding voor 0-4-jarigen. Juist de periconceptionele periode van 14 weken voor de conceptie tot 10 weken erna is essentieel voor een goede programmering van het genetisch materiaal van een kind volgens Régine Steegers-Theunissen, hoogleraar Periconceptie en epidemiologie, Erasmus MC.

Voedingspatroon
Ook vormen de eerste levensjaren van het kind een "window of opportunity" voor het aanleren van een goed en gezond voedingspatroon op latere leeftijd. Dick van Waardenburg, kinderarts van Maastricht UMC stelt dat een tekort aan voedingsstoffen op jonge leeftijd consequenties heft voor de gezondheid later. In de eerste levensjaren is de behoefte aan voedingsstoffen hoog door de snelle groei en ontwikkeling van hersenen en andere organen. En als kinderen op jonge leeftijd niet leren om groenten te eten, gaan ze het later meestal ook niet doen.’

Het congres werd georganiseerd door het Platform Gezonde Voeding 0-4 jarigen (een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde samen met de VNFKD, TNO en het Voedingscentrum) samen met VoedingNU.

Lees ook de blog ‘Waarom zo gefocust op groente’
Terug naar het nieuwsoverzicht