Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Hoe maken kinderen voedselkeuzes

29/07/2013

Zoete en zoute smaken, herhaalde blootstelling, portiegrootte en ouderlijk gedrag zijn de belangrijkste drijfveren in voedselkeuzes die kinderen maken.

Tijdens een bijeenkomst van het Instituut Voedselveiligheid Technologen in de Verenigde Staten werden nieuwe inzichten gegeven in voedselkeuzes van kinderen, hun voedselgedrag en wat de industrie en ouders kunnen doen om kinderen gezond te laten eten en hun kinderen gezonde keuzes te laten maken.

Smaakvoorkeuren ontstaan vlak na de geboorte. Pasgeborenen hebben een voorkeur voor zoete en zoute smaken en wijzen bittere en zure smaken af. De omgeving, familie en de blootstelling aan verschillende menu-items, spelen ook een belangrijke rol in voedselkeuzes van kinderen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen de voorkeur geven aan vet en suiker, fruit staat bovenaan de lijst van voedselkeuzes. Dit wordt gevolgd door zetmeelrijke producten, vlees, eieren, zuivel en groenten. Wetenschappers vinden het niet verrassend dat kinderen liever snoep eten dan bijvoorbeeld groenten. Duidelijk is dat kinderen van nature niet houden van gezond eten. De onderzoekers wijzen er dan ook op dat kinderen gezond zouden moeten leren eten.

Bron: VoedingNU
Terug naar het nieuwsoverzicht