Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Half miljoen voor onderzoek naar omega-3 vetzuren en schoolprestaties

22/07/2013

De Open Universiteit start een onderzoeken of omega-3 vetzuren zoals die in vis voorkomen de leerprestaties van scholieren kunnen verbeteren.

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij 14- en 15-jarigen met een lage dosis omega-3 vetzuren in hun bloed. Zij krijgen een jaar lang een omega-3 voedingssupplement. De OU onderzoekt wat het effect is op onder andere hun leerprestaties, gedrag en cognitieve prestaties. Het onderzoek wordt gefinancierd door het NWO in het kader van het onderzoeksprogramma Food, Cognition and Behaviour.

Voedingssupplement
Dit is voor het eerst dat een dubbel blind onderzoek plaatsvindt bij gezonde scholieren. De interventie loopt een jaar. Vooraf wordt bij 700 scholieren de hoeveelheid omega-3 vetzuren in het bloed gemeten. Indien de hoeveelheid lager is dan de grenswaarde, dan doen ze mee in het onderzoek. Een deel van de leerlingen krijgt omega-3 voedingssupplementen, een ander deel een placebo. Tussentijds wordt het bloed gecontroleerd en de dosis eventueel aangepast totdat de optimale hoeveelheid bereikt is.

De onderzoekers kijken wat het effect is op onder andere leerresultaten (het gemiddelde cijfer voor Nederlands, Engels en wiskunde), cognitieve prestaties, gedrag, zelfvertrouwen en motivatie. Door middel van oogbewegingsregistratie wordt ook gekeken naar concentratie en cognitieve informatieverwerking.

Bron: Open Universiteit

Terug naar het nieuwsoverzicht