Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Jonge kinderen hebben minder calorieën nodig dan gedacht

24/06/2013

Bestaande formules berekenen de hoeveelheid energie die kinderen op 3-4 jarige leeftijd in rust verbruiken niet goed.

Zij overschatten dit energieverbruik met 8-19%. Juist bij jonge kinderen met overgewicht geven de formules een te hoge inschatting van wat het kind nodig heeft. Voedingsadviezen die van deze formules gebruikmaken, kunnen dan juist leiden tot nog meer overgewicht. Dit blijkt uit het proefschrift van UMCG-onderzoeker Anna Sijtsma. Haar onderzoek maakt deel uit van de GECKO-studie. Zij promoveert op hoor proefschrift “Physical activity and overweight in young children” op 25 juni aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De bestaande formules om het energieverbruik in rust te schatten zijn vooral gebaseerd op het gewicht van het kind. Maar volgens de onderzoekster hangt het werkelijke energieverbruik samen met de hoeveelheid spieren, de vetvrije massa. Kinderen met overgewicht hebben relatief meer vetmassa dan slanke kinderen. Daarom is de conclusie dat de formules vooral voor de kleinere en heel jonge kinderen het energieverbruik te hoog inschat.

Beweging
Sijtsma onderzocht bij 759 kinderen(3-4 jaar) het verband tussen het lichaamsgewicht en de hoeveelheid tijd die ze naar een beeldscherm kijken, hoe lang ze slapen, buiten spelen, het hebben van een televisie op de slaapkamer en het aantal televisies in huis. Op basis van de gegevens stelde Sijtsma vast dat een korte slaapduur, meer tijd achter een beeldscherm en een televisie in de slaapkamer kunnen bijdragen aan overgewicht op de leeftijd van 3-4 jaar. Meer of minder buiten spelen had op deze leeftijd nog geen invloed.

GECKO-studie
Het onderzoek van Sijtsma maakt deel uit van de langlopende GECKO-studie van het UMCG, het Groningen Expertise Centrum voor Kinderen met Overgewicht. Dit onderzoek startte met ongeveer 2800 kinderen in 2006. De deelnemers worden vanaf hun geboorte gevolgd tot aan de volwassen leeftijd.

Bron: UMCG

Terug naar het nieuwsoverzicht