Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Flesvoeding en langer borstvoeding

18/06/2013

Kleine hoeveelheden flesvoeding in combinatie met borstvoeding, de eerste dagen na de geboorte van een baby met een afnemend geboortegewicht, helpt om uiteindelijk langer borstvoeding te geven.

Drie maanden na de geboorte, kregen 79% van de baby's met extra flesvoeding nog steeds uitsluitend borstvoeding , in vergelijking tot 42% in de controle groep. Dit komt naar voren in een recent gepubliceerde studie in Pediatrics online.

In de studie is onderzocht wat het effect is om aan pasgeborenen na iedere borstvoeding een kleine hoeveelheid flesvoeding (± 10 ml) via een spuit je erbij te geven. De kinderen in de onderzoeksgroep waren 1 of 2 dagen oud en hadden 5% van hun oorspronkelijke geboortegewicht verloren. De extra flesvoeding werd gestopt 2 tot 5 dagen na de geboorte als de moedermelkproductie voldoende op gang was gekomen. Op deze manier wordt de zorg van moeders weggenomen of ze wel voldoende borstvoeding aanmaken en draagt een kleine hoeveelheid flesvoeding bij aan een grotere kans van slagen van de borstvoeding. Juist deze onzekerheid bij moeders is een veelvoorkomende reden om met borstvoeding te stoppen

Hoewel de resultaten indrukwekkend lijken, wijzen de auteurs erop dat dit de eerste studie is rond dit onderwerp en dat er bevestiging moet komen in studies met grotere aantal deelnemers.

Bron: Medical News Today

Terug naar het nieuwsoverzicht