Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

0-4 jarigen drinken vooral zoete drankjes

12/06/2013

Peuters drinken overwegend zoete drankjes. Terwijl ouders, verzorgers en professionals aangeven het belangrijk te vinden dat jonge kinderen leren water drinken. Dit blijkt uit een landelijke steekproef naar het drinkgedrag van kinderen tussen de 0 en 4 jaar.


Het onderzoek is in opdracht van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Water wordt volgens professionals werkzaam in de kinderopvang en het basisonderwijs en ouders veel minder gedronken dan zoete drankjes door kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Siroop en diksap worden het meest gedronken. Gemiddeld drinken peuters dagelijks 2,3 glazen zoete dranken tegenover 1,1 glas water.

Wennen aan water voorkomt overgewicht
“Jong geleerd, is oud gedaan. Het is belangrijk dat jonge kinderen leren water drinken. Water is overal beschikbaar in Nederland, een goede dorstlesser en bevat geen calorieën”, aldus Paul Rosenmöller, ambassadeur van JOGG. Dat zoete dranken dikmakers zijn, is recent aangetoond met een onderzoek van Janne de Ruyter, onderzoekster bij de Vrije Universiteit Amsterdam. “Kinderen, die anderhalf jaar lang limonade met kunstmatige zoetstof drinken in plaats van suiker, blijken na anderhalf jaar een kilo minder in gewicht te zijn toegenomen dan degenen die limonade met suiker krijgen”, zegt zij hierover. “Toch is het geven van dranken met zoetstoffen niet ideaal. Jonge kinderen wennen er dan alsnog aan dorst te lessen met een zoete smaak”.

Geen onwil, maar onwetendheid
Er blijkt geen sprake van onwil te zijn, maar van onwetendheid. Zo is bijna tweederde van de ouders en professionals zich ervan bewust dat er meer dan vijf suikerklontjes in een glas frisdrank zitten, maar weet slechts een kwart dat een glas vruchtensap dezelfde hoeveelheid suiker bevat. Ook denkt een minderheid (40%) van de ouders dat peuters water lekker vinden. Slechts 18% van de professionals schat in dat kinderen water lekker vinden.

“Uit gesprekken met managers en leidsters van kinderdagverblijven blijkt dat jonge kinderen water lekker vinden, en dat het geven van zoete dranken in plaats van water op kinderdagverblijven meer een gewoonte is, dan gebaseerd op kennis”, zegt Janne de Ruyter. “De praktijk laat zien dat een switch van zoete drankjes naar water niet zo moeilijk is. We horen terug dat het zo’n twee tot drie weken duurt, voordat peuters eraan gewend zijn. De beste strategie lijkt om zoete dranken 100% buiten de deur te houden in plaats van gedeeltelijk te switchen”.

Het draagvlak voor het stimuleren van drinkwater is groot. 80% van de ouders en professionals vindt het belangrijk dat kinderen tussen de 0 en 4 jaar wennen aan het drinken van water. Ook juicht de meerderheid van de ouders en professionals het toe als consultatiebureaus en kinderdagverblijven het drinken van water aanmoedigen.

Bron: JOGG

Terug naar het nieuwsoverzicht