Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Verband tussen geboortegewicht en autisme ontdekt

02/05/2013

Baby's die bij de geboorte licht of juist zwaar zijn, blijken later vaker autisme te ontwikkelen dan baby's met een gemiddeld gewicht.

Bij baby’s met een geboortegewicht van meer dan 4,5 kilogram of minder dan 2,5 kg bleek vaker autisme voor te komen. De zwangerschapsduur maakte niets uit. De onderzoekers vermoeden dat afwijkingen in de groei en ontwikkeling ook de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden. Een verklaring is waarschijnlijk te vinden in het functioneren van de placenta.

In het onderzoek zijn gegevens bestudeerd van 589.114 kinderen van het Stockholm Jeugd Cohort van 0 tot 17 jaar die tussen 2001 en 2007 waren verzameld. Tijdens de zwangerschap werd hun gewicht gemeten. Later namen ze deel aan testen waarin gekeken werd naar hun sociale, motorische, cognitieve en taalvaardigheden.
Sommige kinderen werden niet meegenomen in het onderzoek, zoals kinderen die te jong waren om autisme te kunnen diagnosticeren, kinderen die niet in Zweden geboren waren en tweelingen. Uit de overgebleven beschikbare gegevens bleek dat er 4383 kinderen autisme hadden. 36588 kinderen zonder autisme fungeerden als controlegroep.

Bron:  American Journal of Psychiatry

Terug naar het nieuwsoverzicht