Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Bij verslikken,voeding niet altijd indikken

29/04/2013

Kinderen met neurologische aandoeningen hebben vaak problemen met eten, drinken en slikken.

Lenie van den Engel-Hoek onderzocht in haar promotie onderzoek slikproblemen bij kinderen met neuromusculaire aandoeningen (spierziekten), met als doel de begeleiding gericht op veilig en efficiënt eten en slikken te verbeteren. In haar onderzoek maakt zij gebruik van nieuwe technieken in de logopedie, zoals het in beeld brengen van de mondspieren met behulp van echografie en elektromyografie (EMG).

Spierziekten bij kinderen, zoals de ziekte van Duchenne of spinale spieratrofie, zijn progressief. De spierzwakte veroorzaakt toenemend problemen met bewegen, maar ook met slikken. Van den Engel-Hoek toont aan dat het gebruikelijke advies bij verslikken, namelijk het indikken van voeding, averechts werkt. Vloeibare of gemakkelijk kauwbare voeding en het drinken van water tijdens en na de maaltijd helpen wél bij slikproblemen. Voor ouders en hulpverleners die betrokken zijn bij deze kinderen zijn informatiebrieven over het slikken gemaakt.

Lenie van den Engel verrichte bovenstaand onderzoek op de afdeling Revalidatie (Logopedie-kinderen) van het UMC St Radboud.

Bron: Radbout Universiteit Nijmegen

Terug naar het nieuwsoverzicht