Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kans op coeliakie kleiner bij vroege introductie glutenbevattende voeding

25/04/2013

Voor baby’s die vanaf vier maanden geleidelijk kleine hoeveelheden glutenbevattende voeding krijgen gecombineerd met borstvoeding is dit gunstig voor de coeliakie prevalentie.

Aldus een onderzoek in Zweden dat in het tijdschrift Pediatrics is gepubliceerd. Eerder was het nog niet bekend of de voeding van baby’s van invloed kan zijn op het optreden van coeliakie. Het onderzoek betrof een studie van twee geboortecohorten waaraan 13.279 kinderen deelnamen. Dit waren kinderen die tijdens (1993) en na (1997) een coeliakie-epidemie in Zweden zijn geboren. Via vragenlijsten gingen de onderzoekers na hoe de kinderen gevoed zijn als zuigeling.

In totaal hadden 29 op duizend kinderen in het 1993-scohort coeliakie en de prevalentie in het 1997 cohort was 22 per duizend kinderen. Kinderen die in 1997 geboren zijn hadden een significant lager risico op coeliakie vergeleken met degenen die in 1993 geboren waren. De methode van voeden verschilde per studie. Het percentage zuigelingen waarbij de borstvoeding werd doorgezet na de glutenintroductie was significant groter in de latere studie.

Bron: Pediatrics

Terug naar het nieuwsoverzicht