Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Beperkt alcohol tijdens zwangerschap geen invloed op ontwikkeling kind

23/04/2013

Het met mate drinken van alcoholische dranken tijdens de zwangerschap is volgens Britse onderzoekers niet gerelateerd aan ontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen.

Het onderzoek is een deelonderzoek van de Millenium Cohort Study een groot cohort onderzoek onder kinderen in de UK. In dit onderzoek is voor het eerst gekeken naar het effect van maximaal 2 alcoholische dranken per week tijdens de zwangerschap en de gevolgen hiervan op de ontwikkeling van jonge kinderen op 7 jarige leeftijd.

Uitkomsten
Kinderen van matig drinkende moeders tijdens de zwangerschap bleken minder gedragsproblemen te hebben vergeleken met kinderen van moeders die niet dronken. Dit verschil was niet significant, behalve bij jongens van de matig drinkende moeders. Zij hadden iets minder gerapporteerde gedragsproblemen.  
Verder scoorden kinderen van matige drinkers beter op cognitieve testen vergeleken met kinderen van niet-drinkers. Echter deze verschillen waren niet statistisch significant, behalve voor het ruimtelijk inzicht bij jongens.  De onderzoekers concludeerden dat de meeste verschillen na het statistisch corrigeren verdwenen.

John Thorp, hoofdredacteur van BJOG, zegt in een verklaring: ‘Deze bevindingen zijn consistent met de huidige richtlijnen Britse ministerie van Volksgezondheid.’ Toch raad hij aan vrouwen die twijfelen aan om zich te onthouden van alcohol tijdens de zwangerschap.

Bron: BJOG

Terug naar het nieuwsoverzicht