Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Peuters krijgen teveel zoete drankjes

18/04/2013

Een derde van de kleine kinderen drinkt minstens drie keer per dag een zoet drankje (zoals diksap, appelsap, thee met suiker, limonade etc.). Hierdoor krijgen zij veel suikers binnen, waarvan steeds duidelijker wordt dat dit overgewicht veroorzaakt. Dit concluderen onderzoekers van GGD Midden-Nederland naar aanleiding van de Gezondheidsmonitor onder 0- tot 4-jarigen.

Af en toe een zoet drankje kan natuurlijk geen kwaad. Maar om kinderen te beschermen tegen overgewicht, moeten ze van jongs af aan ook water leren drinken. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat dertig procent van de kinderen niet dagelijks fruit eet en maar liefst de helft niet dagelijks groente. Terwijl fruit en groente gezond zijn voor kinderen en ook goed tussendoor gegeven kan worden. Positief om te zien is dat slechts één procent van de kinderen minder dan vijf dagen per week ontbijt.

Vroegtijdig stoppen borstvoeding
Al in de zuigelingenleeftijd kun je een kind beschermen tegen overgewicht door het geven van borstvoeding. Hoe langer borstvoeding wordt gegeven, hoe minder overgewicht op latere leeftijd. Bij driekwart van de kinderen is na de geboorte een start gemaakt met het geven van borstvoeding. Bij ongeveer de helft hiervan wordt al weer snel gestopt. Het advies om tenminste zes maanden borstvoeding te geven wordt meestal niet gehaald. Problemen met geven van borstvoeding en werk zijn veelgenoemde redenen om te stoppen met de borstvoeding. 

Cijfers voedingsgewoonten peuters zorgelijk
De resultaten komen uit het onderzoek over gezondheid, welzijn, leefstijl en opvoeding. Hierover hebben in het voorjaar van 2012 de ouders van ruim 10.000 kleine kinderen een vragenlijst ingevuld. Zij deden dit op uitnodiging van de GGD Midden-Nederland. De resultaten van dit onderzoek maken duidelijk hoe het met de gezondheid van de 0- tot 4-jarigen is. De cijfers over de voedingsgewoonten van de peuters uit deze lokale gezondheidsmonitor zijn zorgelijk. Aan de voeding van kleine kinderen kan veel verbeteren, zodat overgewicht op latere leeftijd kan worden voorkomen.  Zie tevens de blogDe  moeizaam etende kleuter eet’ over het effect van het teveel aan zoete dranken op het eetgedrag van het jonge kind.

Bron:GGD Midden Nederland

Terug naar het nieuwsoverzicht