Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Bordgrootte beïnvloed opscheppen kinderen

16/04/2013

Als kinderen grote borden krijgen zijn ze geneigd om meer voedsel op te scheppen. Dit zou de energie-inname van de kinderen beïnvloeden blijkt uit en Amerikaans onderzoek  gepubliceerd is in Pediatrics.

Bekend was al dat de grootte van servies invloed kan hebben op het eetgedrag. De effecten bij kinderen die zelf hun portiegrootte en inname bepalen was nog niet eerder onderzocht. Het doel van dit onderzoek om te evalueren of groter servies de zelfgeserveerde portiegrootte en de inname van kinderen vergroot tijdens de maaltijd.

De onderzoekers bestudeerden eersteklassers van twee lagere scholen in Philadelphia. De deelnemers waren voornamelijk Afro-Amerikaanse kinderen. Deze kinderen werden gedurende twee weken meerdere keren geobserveerd tijdens lunches op school. Er werd verteld dat zij zelf hun borden moesten opscheppen. Zij kregen zowel kinder- en volwassen servies aangeboden.

De kinderen met volwassen borden schepten gemiddeld negentig extra kilocalorieën op. Hoewel zij maar de helft aten van wat er op hun bord lag, kregen zij 0,43 kilocalorieën extra binnen per maaltijd. In het onderzoek werd geen relatie gevonden tussen BMI en de hoeveelheid ingenomen voedsel.

Terug naar het nieuwsoverzicht