Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kinderen die vaker eten hebben een lager lichaamsgewicht

11/04/2013

Kinderen die verspreid over de dag vaker eten, hebben een lager lichaamsgewicht dan kinderen die minder vaak iets eten. Dat blijkt uit onderzoek van de Harokopio Universiteit in Athene.

Middels een meta-analyse is gekeken naar hoe vaak kinderen eten en wat het effect hiervan is op het lichaamsgewicht. Tien cross-sectionele studies en één case-control studie zijn geanalyseerd met in totaal 18.849 kinderen in de leeftijd van 2 tot 19 jaar.

De kinderen met de hoogste eetfrequentie, in vergelijking met kinderen die minder vaak op een dag eten, hadden een lager lichaamsgewicht. Dit effect werd zowel bij kinderen als ook bij adolecenten gevonden (odds ratio (OR) 0.78). Wanneer gestratificeerd naar geslacht blijft het significant positieve effect alleen bestaan bij jongens (OR 0.76), maar niet bij meisjes (OR 0.96).

De resultaten van deze meta-analyse suggereren een tegenstelde associatie tussen vaker eten en overgewicht/obesitas bij kinderen en adolescenten. De auteurs beschrijven dat klinisch onderzoek noodzakelijk is voor  bevestiging van deze tegengestelde associatie, evaluatie van de klinische toepasbaarheid en ondersteuning van aanbevelingen door de jeugdgezondheidszorg. Daarnaast is nader onderzoek nodig naar de geslachts-gerelateerde verschillen en meest belangrijke, het biologisch mechanisme.

Bron: Pediatrics

Terug naar het nieuwsoverzicht