Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Vitamine D tekort tijdens zwangerschap risicovol

04/04/2013

Een tekort aan vitamine D in de zwangerschap verhoogt het risico op zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie en small for gestational age (SGA)-kinderen.

Een laag vitamine D gehalte bij zwangere vrouwen geeft een  verhoogt risico op een vaginale infectie, zuigelingen geboren met een laag geboortegewicht, maar niet op een keizersnede. Canadeese onderzoekers concluderen dit op basis van een systematische review en meta-analyse gepubliceerd in het Britisch Medical Journal.

Voor het onderzoek zijn 3.357 studies beoordeeld, waarvan 31 zijn meegenomen in de analyse. Deze studies hebben onderzoek gedaan naar de associatie tussen serum 25-hydroxyvitamine D (25-OHD) waarden gedurende de zwangerschap en uitkomsten op kind en de zwangere vrouw  (pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes, vaginale infecties, keizersnede, SGA-kinderen, geboortegewicht, geboortelengte en hoofdomtrek).

Insufficiënte serum 25-OHD waarden zijn geassocieerd met zwangerschapsdiabetes (gepoolde odds ratio 1.49, 95% betrouwbaarheidsinterval 1.18 tot 1.89), pre-eclampsie (1.79, 1.25 tot 2.58), SGA-kinderen (1.85, 1.52 tot  2.26). Zwangere vrouwen met laag serum 25-OHD waarden hebben een verhoogd risico op vaginale infecties en zuigelingen met een laag geboortegewicht. Laag serum 25-OHD waarden geeft geen verhoogd risico op een keizersnede.

De positieve effecten van vitamine D op de gezondheid staan de laatste tijd volop in de belangstelling. Binnenkort volgt op nieuwsoverkindervoeding.nl een beknopt verslag van het symposium Vitamine D, van de wieg tot de oude dag van 27 maart 2013 te Amersfoort.

Bron: JAMA

Terug naar het nieuwsoverzicht