Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Diagnostiek voedselallergie kan veel beter

21/03/2007

Veel ouders denken ten onrechte dat hun kind een voedselallergie heeft. Veel te vaak wordt een symptoom als eczeem gekoppeld aan allergie. Daarom volgen veel zuigelingen ten onrechte een dieet. Dit bleek tijdens het symposium ?verbeterde diagnostiek van voedselallergie bij kinderen? in Zwolle op 9 februari.

Diagnostiek voedselallergie kan veel beter

Het aantal vermeende gevallen van voedselallergie ligt op 15-20%. Maar in de praktijk is volgens dr. Paul Brand, kinderarts Amalia kinderafdeling van de Isala klinieken Zwolle, bij slechts 5% van alle eczeemgevallen sprake van een voedselallergie. Brand zei dit op het symposium in Zwolle. Om de diagnose beter te kunnen stellen, is Brand in 2004 gestart met de dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie (DBPGVP) voor koemelk, en later ook voor meer allergenen. De tijdrovende DBPGVP is internationaal aanvaard als de gouden standaard voor het stellen van de diagnose voedselallergie. Brand raadt aan een kritische houding aan te nemen als ouders vermoeden dat hun kind allergisch is voor voedingsmiddelen. Het ten onrechte lang ?of zelfs levenslang- volgen van een dieet, met alle beperkingen van dien, komt volgens hem veel te vaak voor.

Lees meer: Ned Tijdschr Geneeskunde 2006, 7 oktober 150 (40) 2188-90 en Ned Tijdschr Geneeskunde, 2006 10 juni 150 (23) 1292-97

Terug naar het nieuwsoverzicht