Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Te vroeg vaste voeding kan leiden tot overgewicht

26/03/2013

Vanaf de geboorte eten van veel koolhydraten kan de kans op gewichtstoename en obesitas op latere leeftijd vergroten.  

“We denken dat als je een kind te vroeg vaste voeding geeft de koolhydraatinname verhoogt. Hierdoor neemt de uitscheiding van insuline toe. Dit veroorzaakt ‘metabolic imprinting’,  waardoor het kind op latere leeftijd gepredispositioneerd is voor het ontstaan van obesitas.” , vertelt onderzoeker Mulchand Patel.

Onderzoek bij ratten
Patel heeft onderzoek gedaan bij ratten naar ‘metabolic imprinting’. Pasgeboren ratten kregen een rattenmelk met normale samenstelling of een melk verrijkt met extra calorieën door toevoeging van koolhydraten. De ratten die de verrijkte melk kregen, werden hierdoor metabool geprogrammeerd voor het ontwikkelen van hyperinsulinemie, een voorloper van obesitas en type 2 diabetes. Vervolgens vond introductie van vaste voeding plaats middels een beperking van de inname van calorieën of vrij toegang tot het voedsel. De ratten met de beperkte calorie-inname vertoonden vervolgens een normale groei. De gedachte was dat door het beperken van de inname van calorieën de ratten geherprogrammeerd werden. Wat bleek was echter dat de programming niet was verdwenen, maar werd onderdrukt. Zelfs als ratten op volwassen leeftijd slechts een beperkte hoeveelheid calorieën kregen, was het effect van het voedingspatroon in het jonge leven nog zichtbaar.  

Kritische periode
Volgens de onderzoekers zijn na de geboorte de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier en de neuronen nog niet volledig volgroeid. Daarom kan een afwijkend voedingspatroon in deze periode gevolgen hebben voor de rest van het leven. “Tijdens deze kritische periode wordt de hypothalamus, wat onder andere de eetlust reguleert, geprogrammeerd bij het individu om meer te eten. We hebben gevonden dat een periode van beperkte calorie-inname op latere leeftijd het programming effect niet kan terugdraaien”.
“Zolang je zorgt voor een beperking van de inname van calorieën, kun je een normaal gewicht houden”, aldus Patel. Hij adviseert ouders om er voor te zorgen dat kinderen geen vaste voeding krijgen voordat ze 4 tot 6 maanden oud zijn.

Bron: Buffalo University

Terug naar het nieuwsoverzicht