Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Baby’s halen groeiachterstand in tienertijd vaak in

28/02/2013

Baby’s die in de eerste maanden van hun leven een groeiachterstand hebben, halen deze achterstand over het algemeen op 13-jarige leeftijd weer in.

Dat blijkt uit een cohort onderzoek van de Universiteit van Bristol bekend onder de naam The Children of the 90's. De resultaten gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics moeten ouders van kinderen met een groeiachterstand gerust stellen. Ook waarschuwen de onderzoekers voor het te snel verhogen van calorie-inname voor traag groeiende baby’s, omdat dit kan leiden tot obesitas.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 11.499 kinderen die deelnamen aan het grote onderzoek. De studie wees uit dat 507 voldragen baby’s de eerste acht weken na de geboorte te langzaam groeiden (‘vroege groep’) en 480 baby’s groeiden tussen de acht weken en negen maanden te langzaam (‘late groep).

Langzame gewichtstoename
De kinderen uit de vroege groep herstelden zich snel en hadden de achterstand in gewicht op tweejarige leeftijd bijna ingehaald. Terwijl de kinderen uit de late groep tot de leeftijd van zeven jaar de achterstand niet in haalden. Daarna kregen zij tussen de 7 en 10 jaar een groeispurt. Wel bleven deze kinderen op 13-jarige leeftijd aanzienlijk korter en lichter dan hun leeftijdsgenoten en de kinderen uit de vroege groep. Op 13-jarige leeftijd waren de kinderen uit de late groep gemiddeld 5,5 kilo lichter en bijna 4 cm korter dan hun leeftijdsgenoten. De kinderen uit de vroege groep waren gemiddeld 2,5 kilo lichter en 3,25 centimeter korter dan hun leeftijdsgenoten.

Gezondheidsproblemen
Langzame gewichtstoename wordt vaak door ouders en een aantal professionals in de gezondheidszorg gezien als een teken van onderliggende gezondheidsproblemen, laten de onderzoekers weten.
OnderzoekerAlan Emond zegt: “De reden dat de eerste groep de achterstand sneller had ingehaald kwam omdat deze kinderen duidelijke voedingsproblemen hadden, die bij de acht weken check gemakkelijk konden worden geïdentificeerd." "Bij de kinderen met een langzame gewichtstoename later in de kindertijd, duurde het langer om te herstellen, als gevolg van de langere periode van trage groei en omdat hun ouders ook kleiner en lichter waren”.

Calorie-inname
Volgens Emond benadrukken de bevindingen het belang van het regelmatig controleren van het gewicht en de lengte van een kind tijdens de eerste weken en maanden. “Maar er moet niet direct angst worden gecreëerd bij ouders met een langzaam groeiend kind”.
De boodschap aan deskundigen is dat de calorie-inname bij kinderen niet moet worden verhoogd, tenzij er moet worden ingrepen wegens ziekte. Verhoging van de inname draagt bij aan mogelijk overgewicht op latere leeftijd.

Bron: Science Daily

Terug naar het nieuwsoverzicht