Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Minder coeliakie bij langer borstvoeding

25/02/2013

Kinderen die langer borstvoeding krijgen, ontwikkelen minder vaak coeliakie. Dat blijkt uit de screening van twee cohorten Zweedse kinderen door Anneli Ivarsson e.a.

De onderzoekers denken dat het beter is om gluten al tussen de 4 en 6 maanden te introduceren, maar dit is nog niet hard te maken op basis van deze studie.
In Zweden nam het aantal kinderen met coeliakie tussen 1984 en 1996 fors toe. Vanaf 1982 was het advies om pas gluten te introduceren na de leeftijd van 6 maanden. Dit is in 1996 gewijzigd naar het advies om dat al tussen de 4 en 6 maanden te doen, bij voorkeur in combinatie met het nog steeds geven van borstvoeding.

In de onderzochte cohorten (geboren in respectievelijk 1993 en 1997), is dat verschil nog niet aantoonbaar. Het latere cohort kreeg langer de borst (9 versus 7 maanden gemiddeld), maar het gemiddelde moment van glutenintroductie lag in beide groepen rond de 5 maanden. In het latere cohort vond deze introductie vaker plaats tijdens de borstvoedingsperiode. Punt van aandacht: dit was allemaal gebaseerd op wat de ouders zich 12 jaar na dato konden herinneren over de voeding.

In het eerste cohort kreeg 2,9 procent coeliakie, in het tweede 2,2, een significant verschil. De onderzoekers trekken de conclusie dat het nieuwe voedingsadvies voordelig lijkt. In dit onderzoek lijken vooral langere duur van borstvoeding en introductie van gluten in die periode bij te dragen aan vermindering van het aantal kinderen met coeliakie.

Bron: Pediatrics

Terug naar het nieuwsoverzicht