Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Foliumzuur verlaagt risico op autisme

21/02/2013

Als zwangere vrouwen vier weken voor en acht weken na het begin van de zwangerschap foliumzuur slikken, heeft hun kind 40% minder risico op autisme.

Dit blijkt uit een onderzoek onder meer dan 85 duizend kinderen. Onderzoekers registreerden middels vragenlijsten de eetgewoonten van de moeders in de periode voor en begin van de zwangerschap. De kinderen werden gevolgd tot een gemiddelde leeftijd van 6,4 jaar (variërend van 3,3 en tot 10,2 jaar).

Gedurende de follow-up periode werd bij 270 kinderen een autisme spectrum stoornis gediagnostiseerd; waarvan 114 met autisme, 56 met Asperger syndroom en 100 met PDD-NOS. Bij de kinderen van moeders die foliumzuur slikten hadden 0,10% (64/61042) autisme, vergeleken met 0,21% (50/24134) waarvan de moeders geen foliumzuur slikten. Dit was een significant verschil tussen beide groepen. Voor Asperger syndroom en PDD-NOS werd geen associatie met foliumzuur gebruik aangetoond. Ook het gebruik van visolie had geen associatie. Dat terwijl de moeders die visolie gebruikten dezelfde kenmerken hadden als de foliumzuur gebruikers.

Foliumzuur helpt bij de snelle celdeling van een foetus. Dat het risico op spina bifida verkleint, is al langer bekend. De laatste jaren vinden onderzoekers steeds meer aanwijzingen dat het ook andere gezondheidsvoordelen heeft voor pasgeborenen. Het is onzeker of het verlaagd risico op autisme volledig toe te schrijven is aan foliumzuur. Ook factoren als genetische aanleg en andere biologische mechanismen spelen mee.

Bron: Surén, P et al. (2013) Association Between Maternal Use of Folic Acid Supplements and Risk of Autism Spectrum Disorders in Children. JAMA 309:570-577.

Terug naar het nieuwsoverzicht