Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Snelgroeiende baby heeft later dikke vaatwand

07/02/2013

Kinderen die snel groeien als baby hebben op vijfjarige leeftijd dikkere bloedvatwanden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van arts en onderzoeker Annemieke Evelein van het UMC Utrecht.

Bij volwassen geeft een dikke vaatwand een hoger risico op hart- en vaatziekten. Het onderzoek van Evelein maakt deel uit van het WHISTLER-Cardio-onderzoek waarin alle kinderen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het langlopende gezondheidsonderzoek.
Evelein bestudeerde 333 kinderen, waarbij op vijfjarige leeftijd via een echometing de wanddikte en de elasticiteit van de halsslagader werden gemeten. Van deze kinderen hadden de onderzoekers eerder al de groeigegevens uit het groeiboekje verzameld.

Uit het onderzoek blijkt een deel van de vijfjarige kinderen een dikkere bloedvatwand te hebben. Het gaat om de kinderen die in hun eerste drie levensmaanden een snellere gewichtstoename hebben in verhouding tot hun lengtegroei dan hun leeftijdsgenoten. Gemiddeld neemt elke dag het gewicht met 28 gram toe en de lengte met 1,1 millimeter. Ook het geboortegewicht heeft invloed. Hoe dunner de kinderen waren tijdens de geboorte, hoe dikker de vaatwand bij een snellere gewichtstoename in verhouding tot de lengtegroei. Deze studie ondersteunt de gedachte dat het  risico op hart- en vaatziekten geassocieerd is met het groeipatroon op jonge leeftijd.

Voeding aanpassen?
“We kunnen nog niet zeggen of de voeding van deze kinderen moet worden aangepast”, reageert Evelein. “We kennen de mogelijke bij-effecten daarvan namelijk niet. Wel kunnen we zeggen dat factoren die leiden tot een verstoord groeipatroon, zoals roken tijdens de zwangerschap, voorkomen moeten worden.”

Publicatie: Evelein, A.M.V. et al. JCEM January 2 2013, doi: 10.1210/jc2012-3208

Terug naar het nieuwsoverzicht