Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Relatie tussen ondervoeding en darmflora

05/02/2013

Ondervoeding wordt bepaald door het beschikbare voedsel, maar ook door darmbacteriën, zo blijk uit een groot onderzoek in Malawi.

Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in de nieuwste online editie van Science. Dezelfde wetenschappers hadden eerder ontdekt dat overgewicht samenhangt met een veranderde samenstelling van de darmflora. Nu tonen ze aan dat darmbacteriën ook bij ondervoeding een rol spelen.
De wetenschappers voerden hun onderzoek uit in  Malawi en bestudeerden 317 peutertweelingen gedurende hun eerste drie levensjaren. Die zijn genetisch identiek en eten vrijwel hetzelfde. Toch kreeg bij 43 procent van de tweelingen één van de twee leden kwashiorkor(ondervoeding met uitpuilend buikje), terwijl in slechts 7 procent dat bij beide kinderen het geval was. De tweelingen met één hongerbuikje kregen een stevig eiwitdieet voorgeschoteld. Zowel de kinderen met als zonder hongerbuikje kwamen flink wat kilo's aan, maar nadat ze weer een paar weken hun gewone eetpatroon hadden gevolgd, viel het gewicht van de hongerbuikkinderen verder terug dan dat van hun tweelingbroertjes en -zusjes.

Darmflora
Uit een analyse van hun poep bleek dat deze kinderen bovendien op latere leeftijd over een minder gevarieerde darmflora beschikten dan hun gezonde broertjes en zusjes. Ze waren waarschijnlijk zo verzwakt geweest, dat ze hun darmflora niet in balans konden houden. Hiermee was nog geen oorzakelijk verband aangetoond tussen de darmflora en ondervoeding. Daarom namen de wetenschappers darmflora van de tweelingen en transplanteerden die naar muizen zonder eigen darmflora. Gaven ze die muizen vervolgens een dieet dat leek op het gewone Malawische voedsel, dan verloren de dieren die waren opgezadeld met kwashiorkordarmflora meer gewicht dan hun soortgenoten met darmflora afkomstig van gezonde kinderen. De onderzoekers kunnen niet verklaren waarom de ene helft van een tweeling een andere darmflora ontwikkelt dan de andere helft.

Bron: NRC (3 feb 2013); Nu.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht