Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Nieuwe Europese normen energie-inname

24/01/2013

In opdracht van de Europese Commisie heeft de EFSA nieuwe energienormen opgesteld voor volwassenen, kinderen, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. 

De energienormen zijn voor kinderen per leeftijd opgesteld en apart voor jongens en meisjes. De gemiddelde energieinname is gebaseerd op een gezonde body mass index en opgesteld voor verschillende  mate van activiteit.

Zuigelingen
Voor zuigelingen vanaf de geboorte tot de leeftijd van zes maanden is de norm voor de energie-inname vergelijkbaar met de energie geleverd door borstvoeding. Voor zuigelingen van 6  t/m 11 maanden is de gemiddelde energienorm voor jongens en meisjes 700 versus 600 kcal per dag.

Kinderen
De energienorm voor jongens en meisjes van 4 jaar is 1400 verus 1300 kcal per dag bij een matig actief beweegpatroon. Voor de leeftijdsgroep van 9 t/m 13 jaar wordt bij een actief beweegpatroon een energie-inname van 2000 en 2600 kilocalorieën per dag geadviseerd. Voor tieners met een actief beweegpatroon tussen de 2400 en 3300 kilocalorieën per dag. Uitgaande van een vergelijkbare mate van activiteit liggen de energienormen van de Gezondheidsraad binnen de range van de EFSA energienormen.

Zwangeren
Maakt de Gezondheidsraad geen onderscheid in energienorm gedurende de verschillende trimesters van de zwangerschap. De EFSA raad vrouwen die zwanger zijn aan om in het eerste trimester 70 kilocalorieën per dag extra binnen te krijgen. In het tweede en derde trimester loopt dit op tot respectievelijk 260 en 500 extra kilocalorieën per dag. Hierbij wordt uitgegaan van een gemiddelde gewichtstoename tijdens de zwangerschap van 12 kg.

Lactatie
Als de moeder in de eerste zes maanden na de geboorte uitsluitend borstvoeding geeft zijn zo’n 500 kilocalorieën per dag extra nodig.

Bron: EFSA Journal 2013;11(1):3005

Terug naar het nieuwsoverzicht