Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Huilbaby’s andere bacterie blauwdruk in babypoep

22/01/2013

Aan- of afwezigheid van bepaalde bacteriën in de poep van een tot twee weken oude baby's hangt samen met hevig huilen een maand later.

Huilbaby's hebben twee keer zo veel proteobacteriën in hun ontlasting dan andere baby's en juist veel minder van bepaalde andere bacteriën. Dat blijkt uit onderzoek van biologe dr. Carolina de Weerth van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek verscheen recent online in het tijdschrift Pediatrics. De Weerth onderzocht samen met collega's van Wageningen Universiteit poepmonsters van 24 baby's vanaf de geboorte tot zo'n vier maanden oud. Op de leeftijd van zes weken werd het dagelijkse huilgedrag geregistreerd en daarop werden de 24 baby's uitgekozen: 12 baby's huilden gemiddeld meer dan drie uur per dag ( de gebruikelijke grens om van een ‘huilbaby' te spreken) en 12 huilden gemiddeld iets meer dan een uur per dag.

Minder gevarieerde bacteriesamenstelling
In de poepmonsters die in de eerste weken werden afgenomen van de baby's die later ‘huilbaby's' werden, zaten minder verschillende soorten bacteriën en de bacteriële samenstelling ontwikkelde zich langzamer dan bij de baby's in de controlegroep. In de ontlasting van de niet-huilbaby's kwamen dus meer verschillende bacteriën voor.

Bacteriële blauwdruk

De huilbaby's hadden twee keer zoveel proteobacteriën in hun ontlasting dan de controlebaby's. Tussen deze proteobacteriën zaten soorten die gas produceren. Bacteriën die niet of veel minder voorkwamen bij de huilbaby's waren de bifidobacterie, de lactobacillus en butyraat producerende bacteriën. De laatste bacterie heeft bij volwassenen een pijnstillend effect. Volgens Carolina de Weerth verklaart de specifieke microbiële diversiteit of blauwdruk mogelijk het buitensporige huilen van de baby's.

Bacteriën extra innemen?

Hoe het komt dat de (latere) huilbaby's een andere 'bacteriële poepsamenstelling' hebben, is onduidelijk. De samenstelling van onze darmflora kan beïnvloed worden door het innemen van probiotica, bacteriën die aan voeding zijn toegevoegd. Eerder hebben onderzoekers probiotica gegeven aan oudere huilbaby's en dat heeft geholpen om het huilgedrag te verminderen.

Bron: Radbout Universiteit Nijmegen

Terug naar het nieuwsoverzicht