Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Minder diversiteit bacteriesoorten in moedermelk van vrouwen met overgewicht

17/01/2013

Moedermelk bevat een grotere microbiële diversiteit dan tot nu toe werd aangenomen.

Spaanse onderzoekers analyseerden zowel het colostrum  en de moedermelk in de eerste en zesde maand na de geboorte. Ze deden dat door middel van DNA onderzoek verschillende soorten micro-organismen in kaart te brengen bij achttien vrouwen die net waren bevallen. Uit de resultaten bleek dat  de samenstelling van micro-organismen veranderd gedurende de lactatieperiode:  overheersing van  Weisella, Leuconostoc, Staphylococcus, Streptococcus en Lactococcus in colostrum naar de typische microbiele inwoners van de mondholte in moedermelk van de eerste en zesde maand. 

Opvallend was dat de diversiteit van de soorten lager ligt bij vrouwen met overgewicht en bij vrouwen die tijdens de zwangerschap meer zijn aangekomen dan aanbevolen. Verder bleek ook dat de manier waarop de vrouw is bevallen, invloed heeft op de samenstelling van de melk. De moedermelk van vrouwen die een geplande keizersnede hebben ondergaan, is minder rijk dan die van vrouwen die vaginaal zijn bevallen én dan die van vrouwen die een ongeplande keizersnede ondergaan. Wellicht speelt de hormonale toestand van de moeder tijdens de bevalling hierbij een rol. Mogelijk beïnvloeden het gebrek aan signalen van fysiologische stress en hormonale signalen die typisch zijn voor de periode voorafgaand aan de bevalling de samenstelling van de moedermelk.

De onderzoekers willen met verder onderzoek nagaan welke biologische rol de bacteriën in moedermelk hebben op de menselijke gezondheid.

Bron: Pubmed, Cabrera-Rubio R. et al. (2012)

Terug naar het nieuwsoverzicht