Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Overgewichtsboodschap verrast ouders

11/12/2012

Zes van de tien moeders van jonge kinderen met overgewicht hebben helemaal niet in de gaten dat hun kind te dik is, blijkt uit een recent onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum.  

De boodschap van het consultatiebureau dat je kind overgewicht heeft komt dan vaak ook compleet als een verrassing. Veel ouders hebben tevens moeite met de manier waarop de boodschap wordt verpakt.

Wijze van communiceren
Overgewicht is een belangrijke indicatie voor ernstige gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Jeugdartsen vinden het ongeloofelijk belangrijk dat ze kinderen en ouders vroegtijdig een helpende hand kunnen bieden als er iets mis dreigt te gaan. Ouders hebben echter moeite met het ‘belerende toontje’ waarop zij op het gewicht van hun kind worden gewezen. Consultatiebureau’s erkennen dit en zijn  een verbeterslag aan maken in de toon waarop ze ouders aanspreken. De tijd van het ongevraagde advies is voorbij. Jeugdartsen leren hoe ze de boodschap beter moeten  verpakken en ze willen meer gaan doen in samenspraak met de ouders. Verwacht wordt dat de nieuwe richtlijn Voeding en Eetgedrag (2013) hierbij handvatten gaat bieden, ook als het gaat om de advisering over een gezond gewicht.

Nederlandse jeugd steeds zwaarder
Uit het jaarrapport 2012 van de landelijke jeugdmonitor blijkt dat de Nederlandse jongere, ondanks ze  zich steeds gezonder voelt,  wel steeds zwaarder wordt. Des te meer reden om ouders eerder op deskundige, niet belerende wijze, te informeren over een gezond gewicht van kinderen.

Bron:     Trouw, 1 december 2012
             http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/12/07/nederlandse-jeugd-voelt-zich-gezond.html

Terug naar het nieuwsoverzicht