Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Schoolgym voorkomt dikke jongens

03/10/2007

Drie gymlessen per week lijken gunstig om overgewicht onder vooral tienerjongens te voorkomen, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Schoolgym voorkomt dikke jongens

In het onderzoek werden ruim 2700 jongens en meisjes van 11-12 jaar gedurende 5 jaar lang gevolgd. De kinderen waren afkomstig van 34 middelbare scholen. Het grootste deel van deze scholen, 25 stuks, gaf slechts 1 uur gymles per week. Op 7 scholen werden wekelijks 2 gymlessen gegeven en 2 jongensscholen gaven 3 gymlessen per week.
Het aantal gymlessen bleek geen verband te houden met de BMI of het percentage obese kinderen. Maar de tieners die het vaakst schoolgym kregen, ontwikkelden in de loop van het onderzoek wel minder buikvet. Bij jongens was dit verschil significant, bij meisjes niet. Dit lijkt te wijzen op een beschermend effect van schoolgym op de preventie van overgewicht. Volgens de onderzoekers pleit dit resultaat voor meer gymlessen op middelbare scholen om overgewicht bij adolescenten te helpen voorkomen. Het onderzoek is gepubliceerd in International Journal of Obesity.

Terug naar het nieuwsoverzicht