Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Test voorspelt obesitas bij baby’s

29/11/2012

Met een simpele formule kunnen onderzoekers voorspellen of een baby later waarschijnlijk obesitas ontwikkelt.

Zo is het mogelijk vlak na de geboorte al  te bepalen welke kinderen een verhoogd risico lopen op overgewicht. Dat schrijven wetenschappers van het Imperial College London in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. De onderzoekers analyseerden een groep van 4.032 Finse kinderen geboren in 1986. Ook bekeken ze de data van twee eerdere onderzoeken naar 1.053 Italiaanse en 1.032 Amerikaanse kinderen.

Formule
De formule combineert verschillende bekende risicofactoren voor obesitas, zoals het geboortegewicht, gewicht van de ouders, het aantal mensen in het gezin, of de moeder rookte tijdens de zwangerschap en wat haar beroep was.

Eerder werd gedacht dat genetische factoren een goede voorspeller waren van latere gewichtsproblemen. Slechts 10 procent van de gevallen van obesitas zijn toe te schrijven aan een zeldzame genetische variatie die de eetlust beïnvloedt, zo concluderen de onderzoekers.

Preventie
"De formule is gebaseerd op gegevens die iedereen van een pasgeborene te weten kan komen en we vonden dat het 80 procent van de kinderen met obesitas kan voorspellen", zegt Philippe Froguel, die het onderzoek leidde. Inzetten op preventie loont zo concluderen de onderzoekers, eenmaal obees kan het voor een kind lastig zijn om af te vallen.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht