Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Voeding van dreumessen en peuters niet volwaardig

20/11/2012

Tijdens het Nutricia peutersymposium van 16 november 2012 zijn de resultaten van de Eet Compleet Test gepresenteerd. Deze nog lopende studie bij kinderdagverblijven in Nederland wordt uitgevoerd door het Voedingsadviesbureau van Wezel bv. Inmiddels zijn de resultaten beschikbaar van 830 kinderen van 1 tot 3 jaar van 61 kinderdagverblijven.

“Het is echt bedroevend gesteld met de hoeveelheid groenten die kinderen eten”,  aldus diëtist  Berdien van Wezel. 70% van de dreumessen en peuters haalt niet de aanbevolen hoeveelheid groente. Met een gemiddelde groenteinname van slechts 57 gram per dag wordt de aanbeveling van gemiddeld 75 gram niet gehaald.

Ook de inname van de voedingsstoffen ijzer en vitamine D is lager dan de aanbeveling. Uit de IROSTAT studie blijkt dat een lage ijzerinname kan leiden tot deficiëntie. Deze studie laat zien dat 20% van de Nederlandse kinderen een ijzertekort heeft, waarvan bij 8% zelfs sprake is van een ijzergebreksanemie. Het aanpakken van het eetpatroon (voldoende (volkoren)brood, (groene) groenten, vlees en eventueel ijzerverrijkte voedingsmiddelen) alsmede het langzaam afnavelen na de geboorte kunnen als preventieve maatregelen een ijzertekort voorkomen, aldus kinderarts Frank Brus. Voor kinderen tot 4 jaar geldt een suppletieadvies voor vitamine D van 10 µg per dag.

Terug naar het nieuwsoverzicht