Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Jongeren hebben last van energiedrankjes

04/10/2012

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat bijna de helft van de jongeren niets merkt van het zogenoemde stimulerende effect van energiedrankjes.

Tweederde van de jongeren krijgt zelfs te maken met nadelige effecten van het drinken van energiedrankjes. Ze ervaren klachten, zoals moeilijk kunnen slapen of rusteloosheid. Dat zijn de belangrijkste resultaten uit een onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum, uitgevoerd door onderzoeksbureau Qrius. Het onderzoek werd gehouden onder 766 kinderen van 11 tot en met 18 jaar. Jongeren denken dat energiedrankjes een grotere oppepper geven dan koffie. Dat is een misvatting: in een kopje koffie zit evenveel cafeïne als in een blikje energiedrank (250  ml).

Vooral negatieve effecten
Bijna de helft merkt eigenlijk niets van een opwekkend effect. Ze worden er niet op een positieve manier actiever van. En dat terwijl tweederde van hen wel vervelende klachten krijgt: ze worden druk en hyperactief en kunnen maar lastig de slaap vatten. “Ik kan me niet concentreren en word snel boos”, zegt iemand. “Ik word er best vaak moe van”, meent een andere respondent. Jongeren die meerdere energiedrankjes per dag drinken dan het gemiddelde, zeggen ook meer te maken hebben met deze negatieve effecten. Jongeren kunnen dus beter de drankjes niet drinken met de verwachting een ‘energyboost’ te krijgen.

Bron: Voedingscentrum

Terug naar het nieuwsoverzicht