Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Vroeg voedingsadvies goed voor hart en bloedvaten

27/09/2007

Leer kinderen en hun ouders al heel vroeg hoe zij hun hart kunnen beschermen door gezonde eetgewoontes. Dat heeft effect op het risico op hart- en vaatziekten, zo laat Fins onderzoek zien.

Vroeg voedingsadvies goed voor hart en bloedvaten

Aan het onderzoek deden bijna 1000 kinderen mee. De helft van de ouders en kinderen kreeg vanaf de leeftijd van 7 maanden regelmatig een voedingsadvies, met daarin de nadruk op een laag gehalte aan verzadigd vet en cholesterol en op een ruime inname van volkoren graanproducten, groenten en fruit. Het voedingsadvies werd maandelijks tot driemaandelijks herhaald tot het kind de leeftijd van 2 jaar had bereikt. Daarna werden de voedingsadviezen halfjaarlijks herhaald. Vanaf de leeftijd van 7 tot 14 jaar werd ook het kind direct betrokken bij de voedingsvoorlichting. De controlegroep kreeg geen extra voedingsadviezen.
De voedselinname van beide groepen werd regelmatig gevolgd tot de leeftijd van 14 jaar. De inname van verzadigd vet was lager in de interventiegroep. Er werd bloed afgenomen op de leeftijd van 7 maanden, 13 maanden, 2 jaar en daarna jaarlijks tot 14 jaar. Het LDL-cholesterolgehalte was significant lager in de interventiegroep, bij jongens was ook het totaal cholesterol en het triglyceridengehalte lager. Verder verschilden beide groepen niet in groei, lichaamsgewicht en ontwikkeling in de puberteit. Het onderzoek werd gepubliceerd in Circulation, het wetenschappelijk tijdschrift van de Amerikaanse Hartstichting.

Terug naar het nieuwsoverzicht