Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kinderen eten beter met beloningssysteem

05/07/2012

Het Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een beloningssysteem ontwikkeld om kinderen die een risico lopen op ondervoeding op een leuke wijze met voeding bezig te laten zijn.

Bij opname in het ziekenhuis worden alle kinderen gescreend op het risico op ondervoeding, aan de hand van de lengte en het gewicht, en door de antwoorden op enkele vragen, gesteld door een verpleegkundige. Kinderen die een risico lopen op ondervoeding en slecht eten, kunnen werken met het beloningssysteem. Ook voor kinderen die na een operatie moeilijk kunnen of niet willen eten, kan het systeem een goede bijdrage leveren. Het idee achter het beloningssysteem is het verbeteren van eten en drinken en waardoor kinderen sneller beter worden.

Beloningssysteem
Nutricia heeft in het verleden een stickersysteem bedacht waarbij kinderen en ouders konden bijhouden wat ze gegeten hadden. Dit systeem is aangepast door Wilma Verburgt, diëtist kindergeneeskunde in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Kinderen krijgen een vel papier met daarop twee borden per maaltijdmoment getekend. Op het vel staat informatie over gezonde voeding en er wordt een aantal tips gegeven over voeding bij herstel van ziekte. 'Ik, of een pedagogisch medewerker of verpleegkundige, plakt op een bord hoeveel het kind zou moeten eten (volgens de gezonde norm of volgens afspraak met mij) en het kind plakt op het andere bord wat hij of zij gegeten heeft', aldus  Als de borden niet overeenkomen, wordt door de diëtist of pedagogisch medewerker gezocht naar de oorzaak en samen met het kind (en de ouders) naar een oplossing gezocht.

Bron: VoedingNU

Terug naar het nieuwsoverzicht