Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Borstvoeding beschermt mogelijk niet tegen astma en allergie

24/09/2007

Onderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal, suggereert dat borstvoeding niet beschermt tegen astma en allergie.

Borstvoeding beschermt mogelijk niet tegen astma en allergie

Aan het onderzoek deden ruim 17.000 moeders uit Wit-Rusland en hun pasgeboren baby?s mee. Een deel van hen kreeg optimale begeleiding bij het geven van borstvoeding. Met resultaat: na 3 maanden gaf nog 44% van de moeders exclusief borstvoeding, tegen 6% in de controlegroep. In de onderzoeksgroep bleven de moeders gemiddeld ook langer de borst geven.
Op de leeftijd van 6,5 jaar ondergingen bijna 14.000 kinderen (81,5%) uit de totale onderzoeksgroep huidtesten. Ze werden onderzocht op 5 veel voorkomende allergenen, zoals huisstofmijt, kat en berkenpollen. Ook werden symptomen van allergie en astma nagevraagd. In de interventiegroep kwamen positieve huidtesten, allergische klachten of astma niet minder voor dan in de controlegroep. Sterker nog, er leek zelfs iets vaker een positieve huidtest voor te komen. Deze resultaten wijzen dus niet op een beschermend effect van borstvoeding op allergie en astma.

Lees het artikel in het British Medical Journal.

Terug naar het nieuwsoverzicht