Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Alcohol in vroege zwangerschap niet schadelijk voor kind

21/06/2012

Het drinken van maximaal 8 glazen alcohol per week in het eerste trimester van de zwangerschap heeft weinig effect op de ontwikkeling van het kind tot 5 jaar.

Later in de zwangerschap is dat anders. Veel studies hebben laten zien dat er dan wel schade is aan het kind, zowel psychisch als lichamelijk. 
In Deens onderzoek  onderzochten wetenschappers de kinderen van ruim 1600 vrouwen en deelden hun moeders in, in weinig- (1-4 glazen per week), gemiddelde (5-8) en veel- (>9) drinkers tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Vrouwen die soms op een avond meer dan 5 glazen dronken werden in een aparte groep gezet. Niet-drinkers fungeerden als controlegroep. De kinderen werden tot hun vijfde levensjaar regelmatig getest op IQ, concentratiespanne, zelfcontrole en functies als het kunnen plannen en organiseren.
De onderzoekers vonden dat de kinderen van vrouwen die tot 8 glazen dronken per week op geen enkel vlak een achterstand lieten zien ten opzichte van kinderen van niet-drinkers. Ook het af en toe drinken van meer dan 5 glazen op één avond had geen effect. Bij meer dan 8 glazen was er een effect te zien: kinderen van die moeders hadden een kortere concentratiespanne.

Bron: NU.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht