Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Geen relatie tussen frisdrank en overgewicht bij kinderen

19/06/2012

Er is geen duidelijke relatie tussen consumptie van zoete dranken zoals frisdrank en sap en overgewicht bij kinderen.

Dat suggereert Canadees onderzoek van Adrienne Danyliw e.a. dat verschijnt in Applied Physiology, Nutrition and Metabolism. Juist dranken met veel suiker en weinig andere voedingsstoffen worden vaak als dikmakers beschouwd. In het onderzoek zijn drinkgedrag en overgewicht bijgehouden van 10.038 kinderen tussen 2 en 18 jaar in Canada. Deze werden op grond van geslacht en leeftijd (2-5 jaar, 6-11 jaar en 12-18 jaar) in groepen verdeeld. Bij alle kinderen werden lengte en gewicht gemeten. Overgewicht werd gedefinieerd als boven het 85ste percentiel, obesitas boven het 95ste percentiel. Interviewers brachten met behulp van een gestandaardiseerde methode in kaart wat de kinderen in een etmaal dronken.
Uit de clusteranalyse bleek dat de meeste kinderen meer zoete dranken consumeren dan algemeen wordt aangeraden. Kinderen van 2 tot 5 jaar drinken vooral vruchtensap, jongeren vooral frisdrank en 6- tot 11-jarigen allebei. Er was echter geen significante relatie met overgewicht en obesitas, wanneer gecorrigeerd werd voor etniciteit, familie-inkomen en mate van lichaamsbeweging. Dit zijn bekende factoren die van invloed zijn op het ontstaan van overgewicht.
De enige uitzondering vormde de groep jongens van 6 tot 11 jaar. Jongens van deze leeftijd die vooral frisdrank consumeren hadden maar liefst ruim twee maal zoveel kans op overgewicht als jongens van dezelfde leeftijd met een meer uitgewogen drinkgedrag. De auteurs geven geen verklaring voor dit opmerkelijke resultaat.

Bron: Medisch Contact

Terug naar het nieuwsoverzicht